ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

  • Zirkonyum Kuron ve Köprüler

Alt yapı malzemesi olarak, beyaz bir alaşım olan zirkonyumun kullanıldığı kuron ya da köprü protezleridir. Zirkonyumun yüksek dayanıklılığı sayesinde, hem ön hem arka grup dişlerde kullanılabilirler. Işığı diş minesine benzer şekilde yansıttıkları için, dişe derinlik ve canlılık kazandırırlar. Böylece ön grup dişlerde, oldukça estetik sonuçlar elde edilebilir. Son derece doğal bir görüntüye sahip olan zirkonyum protezler, tam estetiğin sağlanmasına yardımcı olurlar.

estetik

  • Laminate Veneerler
    • Porselen laminate veneerler; dişlerin, sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırıldıktan sonra dişe yapıştırılan yaprak porselenlerdir. Beyazlatmayla giderilemeyen renkleşmelerin giderilmesinde, bazı çapraşıklıkların düzeltilmesinde, dişler arası boşlukların kapatılmasında ve ön dişlerin estetiğinin sağlanmasında porselen laminate veneerler kullanılabilir.

Bu yöntemde; klasik porselen kuronlardan farklı olarak, dişten çok az mine dokusu kaldırıldığı için konservatif(koruyucu) bir tedavi şeklidir.. İstenen renk, boy ve formlarda özel hazırlanıp, dişin ön yüzeyine yapıştırılan laminate veneerler; çok ince (0.3-0.5mm) olmaları, metal içermemeleri ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar verebilmektedirler.

estetik               estetik

estetik   

  • Kompozit laminate veneerler; dişlerden hiç aşındırma yapmadan, klinikte, tek seansta uygulanabilirler.   Porselene göre daha ekonomiktirler.  Yine renk bozukluklarının giderilmesi, dişin boyunun uzatılması, aralık dişlerin kapatılması, bazı çapraşık dişlerin ortodontiye ihtiyaç duyulmadan düzeltilmesi bu yöntemin kullanıldığı alanlar arasındadır.
  • Diş Beyazlatma

Beyazlatma işlemi klinik ortamında uygulanabileceği gibi (ofis tipi beyazlatma), hasta tarafından evde de uygulanabilir(ev tipi beyazlatma). Ofis ve ev tipi beyazlatma yöntemlerinin ardı ardına uygulanması beyazlatmanın kalıcılığını uzatır. Ofis tipi beyazlatma diş hekiminiz tarafından dişlerinize beyazlatıcı bir jel sürülmesi ve bu jelin bir ışık kaynağı kullanılarak aktive edilmesiyle gerçekleştirilir. Ev tipi beyazlatma ise çeneden alınan ölçüler sayesinde kişiye özel hazırlanan plakların içine diş hekiminiz tarafından size verilen özel beyazlatıcı jelin belirli miktarda koyulmasıyla hasta tarafından uygulanır. Bu plaklar, uygulan jelin özelliğine göre gün içersinde 3-4 saat ağızda kalır. Ev tipi beyazlatmanın tek başına etkinliği ofis tipi beyazlatmadan daha az ve uygulama süresi daha uzun olduğu için, hastalar tarafından pek tercih edilmez.
Beyazlatma uygulamaların başarılı olması ve sonuçlarının uzun süre korunabilmesi için kişinin beyazlatma sonrası beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici yiyecek ve içeceklerden 2 hafta süreyle uzak durulması tavsiye edilir. Ayrıca asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi hassasiyete neden olacağından bunlardan da uzak durulmalıdır. Beyazlatma sonrası, beyazlatıcı diş macunlarının kullanılması ulaşılan beyazlığın süresini artırırken; açındırıcı madde içeren diş macunları hem renklenmeye hem de hassasiyete neden olur.               
Beyazlatma işlemi her ne kadar kozmetik bir işlem gibi algılansa da, her bireyde uygulanabileceği ve başarılı olacağı söylenemez. Bu yüzden diş hekimi tarafından hastanın ağzı değerlendirilip uygun önlemler alındıktan beyazlatma işlemi yapılmalıdır.